Talousvaliokunnan puheenjohtaja Martti Mölsä: On selvää, että vammaisten toiveita ei ole kuultu tähän asti tarpeeksi – eduskunta esittää yksimielisesti parannuksia tilanteeseen

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Martti Mölsä: On selvää, että vammaisten toiveita ei ole kuultu tähän asti tarpeeksi – eduskunta esittää yksimielisesti parannuksia tilanteeseen

”Kiitän Ei myytävänä -kansalaisaloitteen yli 70 000 allekirjoittajaa siitä, että he toivat vammaisten palveluita koskevat ongelmat näin näkyvästi eduskunnan tietoon”, sanoo talousvaliokunnan puheenjohtaja Martti Mölsä (sin.) ”Eduskunnassa sovittiin yksimielisesti niistä askeleista, joilla vammaisten toiveet on otettava jatkossa paremmin huomioon kaikkialla yhteiskunnassa. Seuraava eduskunta pääsee päättämään sovituista lakiuudistuksista.”

Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tavoitteena oli kieltää vammaisten palveluiden kilpailuttaminen. Mölsä muistuttaa siitä, että kuntien ei hankintalain perusteella ole pakko kilpailuttaa vammaisten palveluja. Valitettavasti kuntapäättäjät päätyvät usein kilpailuttamiseen halvinta ratkaisua tavoitellessaan.

”Niin talousvaliokunta mietinnössään kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta lausunnostaan kehottavat kuntia käyttämään enemmän suorahankintaa varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa palvelujen tarjoajan vaihtaminen olisi ihmisen kannalta erityisen epätarkoituksenmukaista”, Mölsä sanoo.

Talousvaliokunta esittää kolmea eri toimea vammaisten palveluiden parantamiseksi:

  • Valtioneuvosto nimittää asiantuntijaryhmän, jossa ovat mukana niin kansalaisaloitteen tekijät kuin vammaisjärjestötkin.
  • Asiantuntijaryhmässä valmistellaan sellaiset lakimuutokset, jotka varmistavat vammaisten päätäntävallan kasvun heitä koskevissa asioissa.
  • Lisäksi muutetaan vammaispalveluja koskevia toimitilavaatimuksia sellaisiksi, että vammaisten tasavertaisuus palveluiden käyttäjinä paranee ja useammalla toimijalla on mahdollista tarjota vammaisten palveluita.

”Kansalaisaloite osoitti tällä kertaa merkityksensä. Ilman EI myytävänä -aloitetta yllä mainittuja muutoksia ei ehkä olisi otettu asialistalle, ainakaan näin yksituumaisesti ja nopeasti”, Mölsä toteaa.

Lisätietoja:
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Martti Mölsä (sin.)
050-512 0511