Terho: Ilmastonmuutosta ja teollisuuden työpaikkoja ei saa asettaa vastakkain – molemmissa kysymys turvallisuudesta

Terho: Ilmastonmuutosta ja teollisuuden työpaikkoja ei saa asettaa vastakkain – molemmissa kysymys turvallisuudesta

”Ilmastonmuutos on turvallisuusuhka, joka on huomioitava politiikan jokaisella sektorilla”, Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho painottaa. ”Ilmiö uhkaa ympäristön lisäksi taloutta ja yhteiskuntien vakautta. Muutama vuosi sitten nähty siirtolaisvirta on vain alkusoittoa tulevalle, jos elinelot edelleen heikkenevät esimerkiksi Afrikassa.”

Siniset linjaa tänään julkaistussa energia- ja teollisuuspoliittisessa ohjelmassaan, että tehokas ilmastonmuutoksen hillintä ja teollisuuden säilyttäminen Suomessa eivät sulje toisiaan pois. Ilmastonmuutoksen vastatoimien kehittäminen luo liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille.

”Puhtaiden energiateknologioiden ja hiilipäästöjä sitovien menetelmien kysyntä kasvaa maailmalla kohisten. Suomalaisten tulee ottaa oma siivunsa tästä kakusta. Menestyäkseen Suomen on panostettava monipuoliseen osaamiseen ja pysyttävä teknologian edelläkävijänä”, toteaa Terho. ”Suomen on myös tärkeää rakentaa kansainvälistä yhteistyötä hiilipäästöjen sitomisen lisäämiseksi, jossa voidaan hyödyntää sekä uusia teknologioita että luonnollisia keinoja, kuten metsien kasvatusta.”

Myös perinteisistä teknologioista on syytä pitää kiinni, jos ne auttavat vastustamaan ilmastonmuutosta.

”Maapallo maksaa nyt kovaa hintaa siitä vihreästä virheestä, että vuosikymmeniä on fiilispohjalta ilman järkiperusteita vastustettu ydinvoimaa. Hiilipäästötön ja markkinaehtoisesti kilpailukykyinen energiantuotanto on juuri se mitä tarvitsemme, kunnes uusia ratkaisuja syntyy ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Myös kilpailukyky on tärkeää, koska jokainen Suomessa säilynyt teollisuustyöpaikka on ympäristöteko verrattuna siihen vaihtoehtoon, että tuotanto karkaa enemmän saastuttaviin maihin.”

”Sinisille tärkeää on energian korkea kotimaisuusaste, kohtuuhintaisuus ja ympäristöystävällisyys. Ensimmäistä tarvitaan turvaamaan huoltovarmuus, toista turvaamaan ihmisten toimeentulo ja kolmatta turvaamaan maapallon hyvinvointi. Minkä tahansa näistä unohtaminen on vakava virhe”, päättää Terho.

– Sinisten energia- ja teollisuuspoliittinen ohjelma
– Lue myös Sinisten kansanedustaja Reijo Hongiston blogi otsikolla Nokka kohti malmeja – täältä tulee kaivosyhtiö

Lisätietoja:
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho
050 538 1674