Tiina Elovaara: Kansallisesta rekisteristä apua maksuhäiriöisille

Tiina Elovaara: Kansallisesta rekisteristä apua maksuhäiriöisille

Eduskunnassa on jätetty lakialoite, jonka tavoitteena olisi poistaa maksuhäiriömerkinnät luottorekisteristä heti kun velka on suoritettu. Nykyjärjestelmässä maksuhäiriö säilyy tiedoissa kahdesta neljään vuoteen, mikä voi edesauttaa syrjäytymistä, maksuongelmien lisääntymistä sekä henkistä pahoinvointia. Pahimmassa tapauksessa ihminen voi menettää uskon omaan tulevaisuuteensa.

Sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara kantaa huolta maksuhäiriöisten tilanteesta. Hän pitää lakialoitetta hyvänä ja tarpeellisena, mutta sen lisäksi tarvittaisiin toimia maksuhäiriöiden ehkäisemiseksi.

– Mielestäni järjestelmästämme puuttuu yhä tärkein pala. Se on kansallinen rekisteri, johon perintäyhtiöt voisivat ladata henkilöiden maksuvaatimukset kootusti. Monilla maksuvaikeuksissa olevilla saattaa olla useita perintäyhtiötä takanaan, kun velkaa on tullut monelta eri suunnalta. En ihmettele, että joskus saattaa jokin vakavasti myöhässä oleva lasku jäädä maksamatta, kun sitä ei joko fyysisesti löydä tai sen on unohtanut uusien laskujen painaessa päälle, Elovaara toteaa.

Elovaara esittää, että rekisteriin tulisi olla pääsy omilla verkkopankkitunnuksilla, josta näkisi henkilökohtaisen velkatilanteensa.

– Jos rekisterissä voisi samalla maksaa velkaansa pois, olisi rekisterin käyttö tehokasta ja vaivatonta. Samalla velka pysyisi paremmin kontrollissa ja laskut maksettuina. Rekisterin muina ominaisuuksina pitäisi olla suora viestintämahdollisuus perintäyhtiölle. On hyvin vanhanaikaista soitella tuntikaupalla perintäyhtiöitä läpi ja kysellä omia velkojaan, sähköisesti tämä kaikki nopeutuisi huomattavasti.

Rekisteristä olisi hyötyä myös maksuvaikeuksissa olevien henkilöiden asioita hoitaville viranomaisille. Yhteen sovitetut sähköiset järjestelmät mahdollistaisivat viranomaisten pääsyn rekisteriin, josta voisi nähdä henkilön kokonaistilanteen.

Lisätietoja:
Tiina Elovaara
puh. 050-3868706