Timo Soini: Sinistä on EU-lipussakin

Timo Soini: Sinistä on EU-lipussakin

Vaikka akuutti talouskriisi voi olla ohi, ei EU ole kansalaisten silmissä entisensä.

Syksyn mittaan on virinnyt mediassa erikoinen EU-keskustelu. EK ja SAK ovat lähteneet huutoon mukaan. Hallitukselle maristaan siitä, että se on oman ohjelmansa vanki EU-politiikassa. No niinpä onkin ja onpa hyvä, että on.

Hyvät ajat tuntee siitä, että herrat valittavat olemattomista asioista. SAK ja EK poliittisine taustavoimineen voisivat keskittyä nyt olennaiseen.

Hallitus on linjannut Suomen kannan euroalueen talous- ja rahaliiton kehittämisestä. Se perustuu hallitusohjelmaan, jossa jo päätettiin, että EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen. Bail-out-politiikka on aina moraalitonta ja luo pohjan uudelle holtittomuudelle. Olen maininnut tästä joskus. Enkä ole ollut väärässä. Nyt vihdoin kuunnellaan.

Vaikka akuutti talouskriisi voi olla ohi, ei EU ole kansalaisten silmissä entisensä. EU ei ole noudattanut omia sääntöjään. Ei talouskriisissä eikä turvapaikkakriisissä.
Federalistit esittävät ratkaisuksi lisää integraatiota. Lisää yhteisvastuuta vanhojen valuvikojen päälle. Kansan luottamus ei sillä palaudu. Sen näemme vaaleissa. Ensin Saksassa. Perään Itävallassa. Unohtamatta sitä, että yksi suurimmista jäsenmaista on edelleen lähdössä unionista.

Missä vaiheessa lähdettiin väärään suuntaan? Ja onko mitään pystytty muuttamaan?

Suomessa sama tapahtui jo 2015 kun hallitusneuvotteluissa ensimmäistä kertaa linjattiin realistista ja Suomen etujen mukaista EU-politiikkaa. Tämä hallitus ei edistä EU:n liittovaltiokehitystä. Sen linjan takana olen mielelläni vankina. Vaan en silti toimintakyvytön. Terveisiä vaan Luxemburgista EU-ulkoministerien kokouksesta.

Silloinen puolueeni piti hallitusneuvotteluissa huolen siitä, että tämän hallituksen EU-linja on selvä siinä vaiheessa kun komissiosta kaikuu: lisää Eurooppaa, lisää yhteisvastuuta. Ja tänä syksynä se huuto alkoi. Ensin Ranskasta, sitten Brysselistä. Nyt me siniset pidämme Suomen hallituksessa huolen siitä, että tuo hallitusohjelman kirjaus edelleen kestää. Ja kestäähän se. Ilman sinisiä meidät voitaisiin viedä maksumieheksi mihin tahansa hankkeisiin. Syöksyttäisiin ensimmäisten joukossa pöytiin, joihin muita ei ole vielä edes tullut paikalle.

Demarit peräänkuuluttavat ihmisten Eurooppaa. Eikö ihmisten Eurooppa ole sellainen, jossa kreikkalaiset eivät joudu hamstraamaan käteistä ja tavaroita kun pankkiautomaateista loppuvat rahat? Eikö ihmisten Eurooppa ole sellainen, jossa ihmiset äänestävät omat päättäjänsä, jotka sitten vaalituloksen mukaan määrittelevät mihin kansalaisten veroäyrit käytetään?

Todellisuudessa demarit haluavat lisää yhteisvastuuta, mutta eivät uskalla edes sitä rehellisesti ääneen sanoa.

Kaikkeen me emme sano ei. Suomi on viety EU:hun ja euroon. Siellä olemme ja tätä rahaa käytämme.

Meidän on oltava mukana kehitystyössä. Korostamme markkinakuria ja jäsenmaiden omaa vastuuta. Sääntöjä pitää noudattaa ja käynnistetyt kehityshankkeet viedä eteenpäin.

Yhteiseurooppalaista työttömyysvakuutusta tai pahan päivän rahastoa emme kaipaa. Ei tehdä samoja virheitä uudestaan ja luoda rakenteita, jotka muuttuvat pian vakituisiksi tulonsiirroiksi jäsenmaiden välillä. Siitä ei Suomi hyödy.

Siksi hallitus linjasi nyt uudestaan, että Suomi ei tue sellaisia uudistuksia, jotka lisäävät jäsenmaiden yhteisvastuuta. Kaikki pitävät huolen omista veloistaan.

Sinisten isänmaallinen EU-linja on koko Suomen linja.

Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 20.10.2017