Työministeri Lindström haastaa yrittäjät: Käyttäkää oppisopimuskoulutusta uuden työvoiman saamiseksi

Työministeri Lindström haastaa yrittäjät: Käyttäkää oppisopimuskoulutusta uuden työvoiman saamiseksi

Suomi kärsii parhaillaan työvoimapulasta. Monella kymmenellä alalla on puute osaavasta työvoimasta. Samaan aikaan Suomessa on yli 200 000 työtöntä, joiden on vaikea löytää työtä.

”Yrittäjät pähkäilevät, mistä löytää oikeanlaista työvoimaa. Moni työtön taas huomaa, että omalle koulutukselle ja osaamiselle ei ole kysyntää”, sanoo työministeri Jari Lindström (sin). ”Haastan yrittäjät harkitsemaan oppisopimuskoulutusta. Koulutukseen tulijoita olisi, jos vain olisi paikkoja tarjolla.”

Oppisopimuskoulutusta on uusittu tällä hallituskaudella. Se on entistä joustavampi. Esimerkiksi oppisopimuksen pituudella ei ole enää alarajaa. Lisäksi oppisopimuskoulutuksen rahoituksen taso on nostettu vastaamaan muun ammatillisen koulutuksen tasoa. Nyt on myös käytössä ns. kesäoppisopimus, jonka voi sopia vanhan, ilman alan koulutusta olevan työntekijän tai uuden, alalle haluavan työntekijän kanssa.

”Työvoimaa etsivän yrittäjän kannattaa olla yhteydessä oman alueensa ammattioppilaitokseen ja keskustella, miten päästä alkuun oppisopimuskoulutuksessa”, Lindström korostaa. ”Yrittäjiä huolettaa yleensä, kuka ehtii opastaa koulutettavaa. Siihen ei ole mitään poppaskonsteja. Mutta kehottaisin miettimään kokeneempien työntekijöiden hyödyntämistä ns. mestareina. Olisiko työpaikalla henkilö tai henkilöitä, joilla olisi kyky siirtää osaamisensa nuoremmalle sukupolvelle?”

Katso myös työministeri Jari Lindströmin tuore video, jolla hän haastaa yrittäjät tarjoamaan oppisopimuskoulutusta
sekä blogikirjoitus aiheesta.

Lisätietoja:
Työministeri Jari Lindströmin erityisavustaja Jami Arvola
0295047175